Recensioner

 

Recension:

ur skivrecension av Future Classics II,
Västerås Sinfonietta
dir. Johannes Gustavsson

...Ylva Skogs stycke
är det äldsta: They Call Her
Love (1998), inspirerad av en
ovanligt kommunikativ schim-
pans, och ett verk som tack vare
sina höga kvaliteter säkert kom-
mer att spelas ofta.

Stig Jacobsson (Hifi & Musik nr5 2013)

 

 

CD-REVYN I P2
28 april 2013

FUTURE CLASSICS II
Britta Byström: Ten Secret Doors (2011)
Ylva Skog: They Call Her Love (1998)
Andrea Tarrodi: Zephyros (2010)
Västerås Sinfonietta
Johannes Gustavsson, dirigent
dB Productions CD 151
Betyg:
p2
Boel 5, Edward 4, Johan 4

 

 

Recension:

NUTIDA:
FUTURE CLASSICS II

Västerås Sinfonietta, Johannes Gustavsson dirigent
(dB Productions)


svd Tre tonsättare, tre verk: först Britta Byströms tio korta stycken som bildar "Ten secret doors". En musikalisk förvandling sker i vart och ett. Lyssnaren får automatisk träning i musikanalys och musiken liksom på köpet. "They call her love" av Ylva Skog är enkel och effektfull med en hetsig baslinje under långa, ljusa ackord. I Andrea Tarrodis "Zephyros" är västanvindens gud fragmentarisk som i filmmusik. dB fortsätter att säkra sin position som ett av landets mest intressanta skivbolag, men borde gett uppdraget att skriva texthäftet till någon annan än tonsättarna själva.

Sofia Lilly Jönsson (SvD)

 

 

Recension:

Okonstlat och djärvt
Pianokonsert nr.1
Malmö Symfoniorkester
Ann-Sofi Klingberg, piano. Ingar Bergby, dirigent. Malmö konserthus, 14.2.
...En handling av helt annat slag var Ylva Skogs Pianokonsert nr 1, komponerad 2005 men uruppförd först nu. Konserten är kort och varierar enkla treklangsmönster. Pianot träder fram som solist ibland men arbetar oftare tillsammans med orkestern. På dynamiska höjdpunkter drar musiken åt boogie-woogie eller storband. Någon skärande stilblandning är det dock inte fråga om. Mest uppseendeväckande är att det råder en så vardaglig stämning i konserten. Inte alls en platt och ensartad stämning, men som helhet just en vardaglig. Och detta i den av tradition så heroiska pianokonsertgenren! Särskilt konsertens avslutningsgest är slående okonstlad.
Eftersom nykomponerat så ofta antingen är svårbegripligt eller coolt är det en djärv handling att skriva en pianokonsert som denna. Djärv och välkommen.
Tobias Lund (Sydsvenskan) 2013-02-16

 

 

Recension:

Ur skivrecension av Future classics II:
"Ylva Skog har jag höjt till skyarna tidigare och i They call her love för stråkorkester hittar jag så mycket av det jag beundrar i hennes musik."

Thomas Roth (Opus. 47) maj-juni 2013

 

Recension:

ur introduktionstexten för recensioner i Opus.34:
Själv har jag lyssnat på Ylva Skogs pianotrio ett stort antal gånger och det kommer att bli många fler. Här har vi ett förnämligt exempel på ny musik med potential att bli populär över genregränserna.
Thomas Roth

 

 

Skivrecensioner: Future Classics II
Verk av Britta Byström, Ylva Skog, Andrea Tarrodi
Västerås Sinfonietta
Dir: Johannes Gustavsson
Bolag: dB Productions

Betyg: 4 fyrar

Grattis dB Productions! Denna radikala inspelning med kvinnliga, svenska tonsättare, en av Sveriges deltidskämpande landsortsorkestrar - Västerås sinfonietta - och dirigenten Johannes Gustavsson låter snyggt, både på ytan och djupet. Och den är modig: Byström prövar sig fram mot musikaliska öppningar i "Ten secret doors", Skog gör inkännande musik om en chimpans som behärskar teckenspråk ("They call her love") och Tarrodi, vår nästa stora tonsättarstjärna som redan har mycket konserthus- och radiospeltid bidrar med sin kanske största nutida musik-hit till dags datum, "Zephyros".
Det är som att man struntat fullständigt i finanskris och bara kört. Mer sånt, tack.

Hanna Höglund, GP, 13/6-2013

 

 

Publicerat: söndag 20 mars kl 14:00, CD-revyn i P2 :
Cd-revyn delade ut 4 radioapparater i betyg för cd:n Future Classics med Trio K.M.W.!

Verk av Andrea Tarrodi, Ylva Skog och Britta Byström
Ann-Sofi Klingberg, piano; Annette Mannheimer, violin & Sara Wijk, cello
DB PRODUCTIONS 133

 

 

Skivrecensioner: Pianotrio med Trio K.M.W (dB Productions/Naxos)

"Om du tror att du vet hur nutida svensk musik låter kan den här skivan bli en rejäl överraskning. Ylva Skog inleder sin tresatsiga trio med ett riff som påminner om det som ligger till grund för Talk Talks "Life's what you make it", och visar att där andra talar om popmusikens inflytande i konstmusiken så gör hon allvar av saken.

Så långt hänger jag med och är rätt förtjust, men i sista satsen blir det stundtals mer schlager av det hela, och då slår en del av mig bakut - samtidigt som jag inte kan låta bli att beundra djärvheten."

Thomas Anderberg (DN)

Recension:

Ur tidskriften Opus.23

YLVA SKOG: Terra Firma
dB Productions dBCD 126
BETYG: 5
LJUDKVALITET: 3

 

"Undrar just när jag senast hörde ett tonsättarporträtt av en ung, svensk tonsättare och upplevde det som en positiv händelse. Svaret är att det var mycket länge sedan, faktiskt kan jag inte ens minnas när eller ens om det hänt. Förrän nu!

Jag upplever att Ylva Skog har ett både befriande och prestigelöst förhållande till musik. Självklart tar hon musiken och skapandet på största allvar, men det finns en lekfullhet och ett ljus man inte förknippar med nutida svensk musik.
Ylva Skog, född 1963, har utbildat sig för bland andra Anders Nilsson och Lars-Erik Rosell, något som garanterar en gedigen grund.

Skivan inleds med det verk som gett cd:n dess namn, Terra Firma. Ett fåtal instrument lägger ut en klang, lite rörelse - förväntan. Som inför ett 3000-meterslopp där man ser startern lyfta pistolen. Helt oväntat kör ensemblen Pärlor för svin igång en argentinsk tango, signerad Skog. Livfull musik, och precis som stycket för marimba och vibrafon, Vibracell, härligt rytmiskt och livsbejakande. Vibracell är ett attraktivt verk med harmonigångar som lyfter och en upprepad melodicykel som fastnar i skallen. Musik man nynnar länge.

Fyra sånger för sopran och gitarr, Ingrid Falk och Mårten Falk, visar Skogs textförståelse och mer ömsinta sida. Följsamt och melodiskt, tänker jag om och om igen. Jag påminns lite om Bo Linde och hans naturliga förhållande till sången, det lilla formatet. En slags naturbarnsmelodik.

Sist ut är det jag vill beskriva som en juvel, ett litet mästerverk. Horror vacui för orkester, spelad av Musikhögskolans symfoniorkester under ledning av Joakim Unander. Skog lägger ut lite raffinerade klanger, lite försiktigt som ett Tabula Rasa. Men landskapet öppnas och Skog bjuder med öppna armar in lyssnarna till sin skimrande värld av ljus och värme. Makalöst elegant skrivet för orkester, med ett och annat eko från svunna tider. Puls, musiken vill framåt och melodin som avslutar verket, med dess underbara inramning, släpper inte greppet i första taget. Tänk, jag har hört en nutida tonsättare som skriver melodier jag inte bara minns, jag blir inte av med dem."

Thomas Roth

 

 

 

"Terra Firma Ylva Skog (db Productions)

KLASSISKT. Kompositionerna framstår som klangprismor med stark förtätning i förlopp och idéinnehåll. Samt inte minst en fräschör som har att göra med att Ylva Skog på ett nyfiket sätt förenar drag från såväl Debussy och Stravinskij med latinamerikansk musik, tango, jazz, folklore och sentida minimalism, skriver Ulf Gustavsson.

En oberoende skivetikett som profilerat sig som en av de mest intressanta när det gäller nutida svensk konstmusik är db Productions, med säte i Malmö. Intrycket stärks av den aktuella cd:n Terra firma som presenterar komponisten Ylva Skog
i helfigur, för övrigt den första volymen i en planerad serie under rubriken Total tonality, med nutida svenska tonsättare som huvudsakligen har tonal förankring i sin musik.


Serien kunde knappast ha inletts mer lyckosamt än med dessa verk av Ylva Skog från de senaste tio åren för vitt skilda sättningar, kör och solosång, kammarinstrument, gitarrduett, solopiano och slagverk, med en rad färgstarka
exekutörer såsom gitarristen Mats Bergström, slagverkarna Mika Takehara och
Ludvig Nilsson, trion Pärlor för svin med flera.

Kompositionerna håller sig mestadels under tio minuter i längd, i flera fall under fem minuter, och framstår som ett slags klangprismor med stark förtätning i förlopp och idéinnehåll. Samt inte minst en fräschör som har att göra med att Ylva
Skog på ett nyfiket sätt förenar drag från såväl Debussy och Stravinskij med latinamerikansk musik, tango, jazz, folklore och sentida minimalism, ja till och med lite rockrytmer. Hon gör det inom tonalitetens ram genom att leka med musikens grundelement, ibland bara några toner, och i flera fall låta den klangliga texturen och dynamiska variationen stå i fokus, snarare än enskilda teman. Och likväl är hon en melodimakare av rang, vilket hörs i några tonsättningar av Charles Baudelaires dikter."
Ulf Gustavsson (UNT)

 

Ny Musik, Kulturhusets Vävarsal

"...Ylva Skogs Crocheted Butterfly (Virkad fjäril) för blockflöjt och (via band) virknålar, glödlampor och klädhängare.
Med stor charm och originalitet tog hon priset med sin lek kring en gulnad virkad fjäril i ett fönster, fladdrande runt klirriga inomhusklanger, läckert, finstämt, med säregen rymdverkan. Hon har redan uppåt 50 verk på sin lista, och publiken (fullsatt även om salen var liten) fick en ny favorit."
(Rolf Haglund, Borås Tidning)

 

"Ingrid Falk sjunger på två sånger av Ylva Skog. Under deras skenbara enkelhet och entydighet döljer sig bråddjup av svårgripbara komplex och paradoxer, och de är kanske de allra finaste pärlorna på detta utmärkta album."
/ Nils Erik Mannerfeldt (ergo)

 

Sonoloco Record Reviews:

Mårten Falk The Eclectric Experience (Db Productions Sweden)

"Ylva Skog has composed the music with a Swedish translation by Ingvar Björkeson, and Ingrid Falk sings in Swedish. This is one of four Baudelaire poems that Ylva Skog has used for a set of compositions called Baudelaire Songs. The tune is faded in, slowly rising out of silence on the gentle, introspectively dancing motion of Mårten Falk's guitar. The poem is carried high on Ingrid Falk's more than beautiful vocal timbre, like a goddess carrying a bowl of clear, cool water above her head, through a thirsting and languishing crowd. There is a quality of serene pain in this melody, this voice, this text: a blessing withheld, a relief not granted easily, a rest that you have to be worthy of: eavesdropping on the angels. Can the spirit of Baudelaire's poem be represented better? I doubt it."

(Om Till Konstfullt Uttänkt list, Ingvar Loco Nordin hemsida: http://home.swipnet.se/sonoloco/)

 

"...vissa enskilda kvaliteter skyms, såsom Ylva Skogs lyriska miniatyrer."

(om Till Konstfullt Uttänkt List och Låt Oron Fly, Matti Edén, Sydsvenskan)

 

"Ett tidningsreportage om kvinnor i det talibanska Afghanistan är utgångspunkten för Ylva Skogs Modus vivendi. Jo, det har blivit engagerande orkestermusik, vibrerande av starka bilder och förlopp."
(om Modus vivendi, Camilla Lundberg, Expressen)

 

 "En sångsvit som bygger en suggestiv kabaréatmosfär kring den nakna rösten som utan en darrning förmedlar bilder ur ett besynnerligt barns särartade perspektiv."
 (om Fyra Sånger, Martin Nyström, Dagens Nyheter)

 

 "Ylva Skogs skumgummimjuka Terra firma är en suggestivt vadderad tango"
 (om Terra Firma, Camilla Lundberg, Expressen)

 

 ". . . en vemodig nordisk ton som ingått symbios med franska och latinamerikanska uttryckssätt"
 (om Ça va? Ça va!, Thomas Anderberg, Dagens Nyheter)

 

 

© Icreate webdesign 2006-2009 •••••